Calendar Ortodox Sfântul Ierarh Meletie Sfântul Mucenic Hristea Sfinții zilei

Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mc. Hristea

Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei (310-381) s-a născut în Armenia Mare din părinţi creştini. Pentru viaţa lui îmbunătăţită, pentru blândeţea şi smerenia sa era iubit de toţi.

A fost ales episcop al cetăţii Sevastia, apoi în Veria Siriei şi, după ceva vreme, arhiepiscop al Antiohiei, în locul lui Eudoxie, care a devenit patriarh al Constantinopolului.

Se povesteşte că, după ce a intrat în cetate, antiohienii l-au primit cu atâta evlavie, încât mulţi dintre ei îşi botezau copiii cu numele lui. Sfântul Meletie a fost alungat de eretici din scaunul episcopal, dar a fost rechemat în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363).

După ce noul împărat a îmbrăţişat credinţa păgână, acesta l-a exilat pe Sfântul Meletie, care s-a întors în Antiohia în timpul împăratului Iovian.

Următorul împărat, Valens, l-a izgonit pe arhiepiscopul Meletie. Dar şi de data aceasta Sfântul Meletie s-a întors în Antiohia, în timpul împăratului Graţian (373-383).

Sfântul Meletie a fost prieten cu Sfinţii Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz, Ioan Hrisostom, Grigore de Nyssa şi alţi Părinţi. Sinodul al II-lea Ecumenic (381) de la Constantinopol l-a ales preşedinte. Sfântul a trecut la Domnul în timpul desfăşurării lucrărilor Sinodului, în acelaşi an.

A fost îngropat în Biserica Sfinţilor din Constantinopol. După ceva timp Moaştele sale au fost duse în Antiohia.

Se încarcă....

Pe același subiect

Sfânta și Marea Luni (Denie). Sf. Ier. Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei

Orthodoxia

Sf. Sfinţit Mc. Ianuarie, Episcop de Benevent. Sf. Mc. Alexandra împărăteasa. Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a 6-a din Post – a Floriilor)

Orthodoxia

Sf. Sfinţit Mc. Ianuarie, Episcop de Benevent. Sf. Mc. Alexandra împărăteasa. Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a 6-a din Post – a Floriilor)

Orthodoxia

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Acept detalii