Editorial

Sfintii 20 de Mucenici ucisi de pagani la Manastirea Sfantul Sava

Atunci când oamenii ies din hotarele poruncilor lui Dumnezeu, sunt luaţi în stăpânire de cel rău şi comportamentul lor se aseamănă cu cel al fiarelor. Nu întâmplător antihristul şi proorocul mincinos, care se vor arăta la sfârşitul veacului acestuia, sunt descrişi, în capitolul 13 al Apocalipsei, ca două fiare cumplite. Mahomedanii s-au purtat ca nişte fiare faţă de creştini şi au făcut mult rău Bisericii lui Hristos. Istoria scrisă dă mărturie despre cruzimea acestora.

Astăzi pomenim pe cei douăzeci de Sfinţi Mucenici care au fost ucişi de musulmani în Mănăstirea Sfântului Sava. Primejdia era mare şi obştea Mănăstirii a hotărât să rămână acolo, lăsându-se în seama lui Dumnezeu: ,,De va voi Stăpânul nostru, are putere ca să ne scoată cu înlesnire pe noi din mâinile barbarilor. Iar de va voi, cu judecăţile Sale cele drepte, ca să fim daţi barbarilor spre înjunghiere, apoi mai de folos este să trimită Domnul asupra noastră mucenicie degrabă’’.

            N-a trecut multă vreme şi arabii au năvălit în Mănăstire, căutând bogăţiile care, credeau ei, ar fi fost ascunse acolo. Monahii însă petreceau în sărăcie şi i-au întâmpinat cu vorbele omeniei: ,,Pentru ce, o, barbaţilor, aţi venit ca la război la noi, cei fără de arme, şi ca la nişte vrăjmaşi? Ce va adus? Noi cu toţi suntem în pace. Nici pe voi, nici pe altcineva n-am mâhnit vreodată. Căci pentru aceeea petrecem în pustia aceasta, lăsând în lume toate ale noastre, ca fiind depărtaţi de pizmuiri, de sfezi şi de războaie, să putem plânge în pace pentru păcatele noastre şi să plăcem lui Dumnezeu. Dar nu numai că n-am mâhnit pe nimeni din voi, şi ne sârguim şi a face bine, pe cât putem. Pentru că pe mulţi ai voştri, venind aici i-am ospătat, i-am odihnit şi le-am dat hrană de drum. Deci nu ne răsplătiţi rele în loc de bune, ci mai ales sunteţi datori să ne mulţumiţi pentru facerile de bine făcute de noi, vouă, că şi acum suntem gata să vă punem bucate înainte şi să vă odihnim cu obişnuita iubire de străini’’. 

Aceste cuvinte ale bunătăţii omeneşti n-au găsit nici un ecou în înimile de fiară ale barbarilor. Au năvălit asupra Sfinţilor şi i-au ucis fără milă pe douăzeci din ei, pe alţii i-au lăsat răniţi. Acesta este comportamentul unor oameni născuţi şi crescuţi in ,,religia’’ mahomedană, de cei care cultivă ura faţă de toţi cei care nu sunt ca ei  (După Vieţile Sfinţilor pe martie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 287-293).

 

Presbiter Iovita Vasile

 

 

preluat de pe https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com

Se încarcă....

Pe același subiect

Dragi cititori ai acestui blog,

Orthodoxia

Ierarhii români persecută pe cei care le vor binele şi leagă prieteşug cu ereticii

Orthodoxia

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Orthodoxia

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Acept detalii