Editorial

Durata tiraniei lui antihrist

Orice om interesat de mantuirea sa si, implicit, de evenimentele ultime ale lumii acesteia stie ca antihrist va stapani peste lumea intreaga, in chip uzurpator, vreme de trei ani si jumatate. Despre aceasta perioada a vorbit deslusit Mantuitorul nostru Iisus Hristos: ,,Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici sambata. Caci va fi atunci stramtorare mare, cum n-a fost de la inceputul lumii si nici nu va mai fi. Si de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scapa niciun trup. Dar pentru cei alesi se vor scurta acele zile. Atunci de va va zice cineva: Iata Mesia este aici sau dincolo, sa nu-l credeti. Caci se vor ridica hristosi mincinosi si vor da semne mari si chiar minuni, ca sa amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi. Iata, v-am spus de mai inainte ’’ (Matei 24, 20-25).

Iata ca scurtarea zilelor a inceput cu mai multi ani in urma, incat s-a ajuns la concluzia ca ziua astronomica ar avea durata de numai 16 ore, raportata la curgerea normala a vremii. Oamenii de stiinta sunt nedumeriti si speriati de acest fenomen al comprimarii timpului, pe care nu-l pot explica nicicum, si nu-l vor putea vreodata, facand abstractie de adevarurile Evangheliei. Ceea ce nu pot explica ei, a spus cu limpezime Fiul lui Dumnezeu, acum doua mii de ani. Noi vedem in scurtarea timpului purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru fapturile Sale, pentru cei alesi, adica pentru aceia care au ales ei insisi a strabate calea cea ingusta care duce la viata vesnica (Matei 7, 13-14). Timpul este in puterea lui Dumnezeu si El il va scurta inca si mai mult, tocmai ca sa ne usureze trecerea prin stramtorarea cea mare, pana cand anul va fi ca luna, luna – ca saptamana, si saptamana ca ziua, dupa cum spun Parintii Bisericii noastre.

Este interesant si bine de stiut cum definesc Scripturile Sfinte intinderea in timp a tiraniei antihristice:

1.,,Vreme, vremuri si jumatate de vreme’’, (Daniel 7,25; Apocalipsa 12, 14). Comentatorii biblici onesti au deslusit semnificatia acestei expresii. Astfel, ,,vreme’’ inseamna un an, ,,vremuri’’ – doi ani si ,,jumatate de vreme’’ – o jumatate de an. Aceste perioade insumeaza trei ani si jumatate.

2.,,Patruzeci si doua de luni’’ (Apocalipsa 11, 2 si 13, 5). Este cat se poate de usor de inteles ca aceste luni mentionate, alcatuiesc cei trei ani si jumatate in care antihristul va exercita stramtorarea cea mare,

3.,,O mie doua sute nouazeci de zile’’ (Daniel 12, 11). Trei ani insumeaza 1095 de zile. Adaugam acestora zilele unei jumatati de an, 183, si  obtinem 1278 de zile, cifra foarte apropiata de 1290. Diferenta de 12 zile e in stiinta si puterea lui Dumnezeu, caci Sfanta Scriptura nu e o carte de calcul aritmetic nici de astronomie.

Scurtarea ,,acelor zile’’ e semn indubitabil al apropierii nu al sfarsitului lumii, ci al sfarsitului veacului acestuia, dupa expresia biblica. Fireste, ar fi un act de cutezanta, de nesabuinta, daca noi ne-am socoti printre cei alesi. Sa nu fie. Avem insa in fata noastra pe cei alesi, pe Sfintii lui Dumnezeu, reperele noastre morale, calauzitorii spre Imparatia lui Dumnezeu. E in puterea noastra sa fim ,,urmatori ai celor ce prin Credinta si indelunga-rabdare s-au facut mostenitori fagaduintelor’’ (Evrei 6, 12).

 

Presbiter Iovita Vasile

 

preluat de pe https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com

Se încarcă....

Pe același subiect

Dragi cititori ai acestui blog,

Orthodoxia

Ierarhii români persecută pe cei care le vor binele şi leagă prieteşug cu ereticii

Orthodoxia

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Orthodoxia

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Acept detalii