Pagini de Sinaxar

16 mai: SFÂNTUL NOU MUCENIC NICOLAE DIN MEZOV

16 MAI: SFÂNTUL NOU MUCENIC NICOLAE DIN MEZOV

Sfântul Nicolae era originar din Mezov-ul Tesaliei. Fiind încă tânăr a intrat ca ucenic în slujba unui brutar din Trikala. Într-o zi, turcii au izbutit cu vicleşug să-l facă să se lepede de credinţa sa. Ajungând însă curând la cunoaşterea nelegiuirii lui, s-a întors în patria sa şi a început să trăiască din nou ca creştin. A trecut multă vreme şi într-o zi în care se dusese în Trikala, ca să vândă o încărcătură cu lemne de foc, un frizer turc l-a recunoscut şi, apucându-l de grumaz, îl acuza că s-a lepădat de credinţa musulmană. Speriat, Nicolae i-a dat sarcina, iar turcul a căzut de acord să nu-l denunţe, cu condiţia ca Nicolae să-i dea în fiecare an aceeaşi încărcătură.

După puţină vreme, Nicolae s-a pocăit pentru laşitatea sa şi a luat hotărârea să nu mai plătească această datorie, descoperind duhovnicului său dorinţa fierbinte de a-şi oferi viaţa lui Hristos. Acesta l-a sfătuit să nu urmeze acest drum, temându-se ca nu cumva să ajungă renegat pentru a doua oară, neputând să rabde chinurile. Nicolae însă l-a asigurat că are încredere în ajutorul lui Dumnezeu şi a primit în cele din urmă binecuvântarea lui. Ajungând în Trikala, frizerul turc care revendica cele datorate l-a strigat imediat. Când Nicolae i-a răspuns că nu-i datora nimic, acesta a răsculat turcii din împrejurimi, care l-au prins şi bătându-l l-au dus la judecător. Acesta, neputând să-l convingă, a poruncit să-l biciuiască şi apoi să-l arunce în închisoare, unde Nicolae a răbdat foamea şi setea cu o bucurie mai presus de lume. La a doua sa anchetă, a mărturisit cu glas mare pe Hristos ca Dumnezeu adevărat. Pe 17 mai 1617, judecătorul a dat poruncă să se aprindă un foc mare în piaţă şi să-l arunce pe sfânt în el.

În aceeaşi seară, un creştin olar s-a dus şi a luat capul sfântului şi l-a ascuns în casa sa. După moartea aceluia, s-au descoperit în chip minunat preţioasele moaşte şi au fost aşezate în Mănăstirea Varlaam a Meteorelor, unde săvârşeşte minuni până în zilele noastre.

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”; sursa: „Noul Sinaxar al Bisericii Ortodoxe”)

Se încarcă....

Pe același subiect

25 mai şi 10 octombrie: SINAXA CELOR ŞAPTE SFINŢI DIN VOLÂNIA

Orthodoxia

25 mai: SFÂNTUL INOCHENTIE, EPISCOP DE HERSON, UNUL DIN OCROTITORII ODESEI

Orthodoxia

24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, un mare nevoitor de la şase ani

Orthodoxia

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Acept detalii