Dumnezeu inger Mărturii Părintele Calistrat Chifan Sfaturi duhovnicești

Aceasta este marea virtute dumnezeiască, iertarea!

„Mă urăşte de moarte! A zis că nu ma ştie! A minţit! După tot ce am făcut pentru el/ea! Cum se poate aşa ceva Părinte? „

Se poate! Tot omul este mincinos! Este nebun cel ce se încrede în om! „Aşa zice Domnul: „Blestemat fie omul care se încrede în om şi îşi face sprijin din trup omenesc şi a cărui inimă se depărtează de Domnul.”(Ieremia 17:5)

Încrederea trebuie să o ai doar în Dumnezeu! „Că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta.”(Psalmul 142)

Închipuie-ţi că duşmanul tău de moarte vine în faţa ta şi te întreabă: „Mă iubeşti tu pe mine?” Pentru că eu te-am iertat! Aceasta este marea virtute dumnezeiască, iertarea!

Trebuie să lupţi mult pentru ea!

Iertarea se merită, nu se cerşeşte!

Deci în momentul în care nu simţi că cineva o merită, mai premeditezi şi i-o oferi! I-o poţi oferi la început din inimă, nepurtându-i ură, i-o poţi oferi din mintea ta, împăcându-te cu ideea că atât îl duce capul! Iar a treia, i-o acorzi deschis pe buze, când constaţi că omul s-a desăvârşit, s-a restaurat în mizeria lui sufletească! Dar trebuie să vrea să merite să fie iertat!

Deci nu acorzi iertarea în circumstanţa nepăsării..

„Da, te-am iertat! Să fii sănătos! Tu fă-ți de cap în continuare pentru că eu te iert!

Nu! Petru a primit acesta iertare, după ce a plâns şi s-a căit amar! După ce s-au zdruncinat toate în fiinţa lui!

„Doamne, Tu toate le ştii; ştii că Te iubesc.”

Nu are rost să mă mai întrebi căci şi aşa mor de ruşine!

Nu ca o osândă asupra umanităţii. Chiar Apostoulul Pavel o plânge în propriul trup: „Căci nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârşesc.” Pentru că suntem supuşi stării de păcătoşenie a minţii, din lipsă de trezvie. Dumnezeu e obligat să ne suporte că ne-a creat făpturi amestecate – trup și înger!

Pe om când L-a făcut Dumnezeu, L-a făcut trup şi înger!

Suflet viu şi trup viu! „Şi a fost Adam cel dintâi, om cu suflet viu.”

Şi a murit sufletul cel viu în Adam şi a rămas cel de pe urmă:

„În Adam toţi mor!” Al doilea Adam, Hristos, a fost cu „duh dătător de viaţă”! Hristos, Cel care a făcut desăvârşită ascultare de Dumnezeu, ceea ce trebuia să facă Adam în Rai!

Hristos a fost cel fără de păcat!

Părintele Calistrat Chifan

Se încarcă....

Pe același subiect

Atât cât expresia trăirii credinţei noastre nu se reflectă şi în vieţile noastre, aşa şi vom fi creştini fără de Hristos, în Biserică… fără de Dumnezeu…

Orthodoxia

Dumnezeu ne împlineşte cererea când știe El că a venit timpul

Orthodoxia

Un sacrificiu minim care la Dumnezeu contează imens

Orthodoxia

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Acept detalii