ştiri externe

Muntele Athos: Moara unde s-a nevoit Sfântul Siluan Athonitul a fost restaurată şi sfinţită

Moara de la Mănăstirea athonită Rusikon, unde s-a nevoit o perioadă Sfântul Siluan Athonitul, a fost restaurată şi sfinţită.

Slujba de binecuvântare a fost oficiată în data de 24 septembrie, în ziua de pomenire a sfântului.

La vechea moară a mănăstirii Sfântul Pantelimon – Rusikon a fost amenajată o chilie, un paraclis în cinstea Sfântului Siluan şi un mic muzeu unde pelerinii pot afla mai multe informaţii despre condiţiile în care s-a nevoit cuviosul părinte, despre cum funcţiona moara etc.

Despre ascultarea pe care Sfântul Siluan a îndeplinit-o la moara de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon a relatat ucenicul şi biograful lui, părintele Sofronie Saharov:

Era vremea înfloririi monahismului rus la Athos. Mănăstirea se mărea şi devenise aproape ca o cetate în mijlocul pustiei.

Numărul fraţilor atinsese aproape două mii, iar oaspeţi şi închinători veneau cu sutele din Rusia şi adeseori rămâneau timp îndelungat în marile arhondarice ale Mănăstirii. Astfel încât munca la moară nu era una neînsemnată.

Şi iată, fratele Simeon (numele de botez al Sfântului Siluan), în ciuda unui somn atât de scurt, a unei cât se poate de aspre înfrânări la mâncare, a unei neîntrerupte şi fierbinţi rugăciuni, a multului şi adâncului plâns, uneori până la deznădejde, îşi împlinea conştiincios greaua trudă, unde zilnic trebuia să mânuiască şi să care mulţime de saci mari cu făină.

Ostenit de chinuitoarele năvale ale dracilor ce creşteau tot mai mult, fratele Simeon a ajuns la capătul puterilor, şi în timp ce şedea în chilie, înainte de Vecernie, a încercat preţ de o oră sentimentul unei părăsiri totale de către Dumnezeu – fapt care i-a cufundat sufletul în întunericul unei spaime de iad.

În aceeaşi zi se duce la Vecernie în paraclisul Sfântului Proroc Ilie ce se află la moară. Atunci, în dreapta uşilor împărăteşti, în locul icoanei Mântuitorului, a văzut peHristos cel Viu.

Întreaga sa făptură s-a umplut de focul harului Duhului Sfânt, o lumină dumnezeiască l-a învăluit, răpindu-i mintea la cer. Intensitatea l-a vlăguit pe Simeon întru totul, şi Domnul S-a ascuns.

Cuviosul Siluan a fost trecut în rândul sfinţilor de Patriarhia Constantinopolului în anul 1987 şi este cinstit în ziua adormirii sale, în data de 24 septembrie.

Un fragment din moaştele sale se găsesc la biserica paraclis universitar Sfântul Nicolae-Ghica (Rusă) din Bucureşti.

sursa basilica.ro

 

Se încarcă....

Pe același subiect

Exemplu de filantropie: Mitropolit grec cultivă legume şi le împarte săracilor

Orthodoxia

Peste 50.000 de slovaci au ieșit în stradă la Bratislava pentru protejarea vieții copiilor nenăscuți

Orthodoxia

Episcopul Dionisie Erhan va fi proclamat sfânt la hramul Catedralei Patriarhale

Orthodoxia

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Acept detalii