Invataturi Sfaturi duhovnicești Slideshow

Sf. Inochentie: „Orice suflet credincios poate să se umple de Duhul Sfânt dacă îndeplinește acestea”

Cele mai cunoscute şi mai eficace mijloace pentru dobândirea Duhului Sfânt, conform cu învăţătura Sfintelor Scripturi şi cu experienţa marilor sfinţi, sunt următoarele:

1. Inima curată şi trupul neîntinat.

2. Smerenia.

3. Ascultarea de glasul lui Dumnezeu.

4. Rugăciunea.

5. Devotamentul de zi cu zi.

6. Citirea şi ascultarea Sfintelor Scripturi.

7. Tainele Bisericii noastre şi, în mod special, Sfânta Împărtăşanie.

Orice suflet credincios poate să se umple de Duhul Sfânt dacă se curăţeşte de păcat, dacă se izbăveşte de egoism şi se eliberează de mândrie. Duhul Sfânt este mereu în jurul nostru şi doreşte să intre înlăuntrul nostru, dar faptele noastre rele ne înconjoară ca un zid tare de piatră. Şi păcatele noastre, ca nişte paznici sălbatici, Îl alungă departe de noi şi nu-L lasă să se apropie. Orice păcat Îl alungă pe Duhul Sfânt. Cele mai urâte păcate de El sunt însă dintre cele trupeşti – desfrânarea, iar dintre cele sufleteşti – mândria. Duhul Sfânt, curăţenia desăvârşită, nu poate niciodată să se sălăşluiască în omul întinat cu păcate. Cum să rămână în inima noastră, când aceasta este plină de griji, pofte şi patimi?

Sfântul Inochentie al Moscovei

Extras din ”Glasul Sfinţilor Părinţi”, Ed. Egumeniţa, 2008, pag. 345

Se încarcă....

Pe același subiect

„Oprește-te! Sunt îngrozit de ce am auzit. Cred că încep să-mi pierd mințile. Acestea nu sunt păcate omenești, ci demonice. Du-te de aici! Nu te dezleg!”

Orthodoxia

De ce merită să aștepți?

Orthodoxia

Cântare de laudă la Sfântul Sava cel Sfinţit

Orthodoxia

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Acept detalii