ORTODOXIE Pagini de Sinaxar

21 februarie: Sfântul Eustathie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari

Sfântul Eustathie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari

Sfântul Eustathie al Antiohiei, Minologhionul Împaratului Vasile al II-lea, sec. al XI-lea

Sfântul Eustathie s-a născut în anul 260 în Sidi, ținut al Pamfiliei (unii, însă, consideră că era de fel din cetatea Fillipi a Macedoniei). El fost una dintre marile personalități bisericești ale veacului al III-lea şi s-a distins prin lupta și răbdarea lui pentru învățătura dreaptă a Evangheliei. La început, în perioada în care a luat parte la Sinodul Ecumenic de la Niceea, Sfântul Eustathie a slujit ca episcop în cetatea Berrias din Siria, iar în anul 323 a fost ales Arhiepiscop al Antiohiei Mari.

 În această Arhiepiscopie, sfântul s-a ocupat cu răspândirea și întărirea  ortodoxiei, având strânse legături de prietenie cu Sfântul Osie al Cordobei, prăznuit pe 27 august. În anul 330, arienii au convocat un sinod împotriva lui Eustathie, acuzându-l că este adept al ereziei lui Sabelie, dar au şi mituit o femeie de o moralitate îndoielnică, care s-a prezentat la Sinod reclamându-l că a avut o relație cu Sfântul Eustathie din care a rezultat un copil.

Conspiraţia arienilor a reuşit, iar Sfântul a fost trimis în exil în cetatea Traianoupolis, în Thracia, unde a și adormit întru Domnul, în anul 360. La câțiva ani după moartea sa, adevărul a ieșit la suprafață, iar Sfântul Eustathie a fost canonizat. În anul 482, sfintele sale moaște au fost mutate din Traianoupolis în Antiohia.

Sfântul Ioan Gură de Aur a scris un cuvânt de laudă adus Sfântului Eustathie.

Tropar, glasul al 3-lea:

Cu înțelepciune Dumnezeiască fiind insuflat, pre cel de o ființă cu Tatăl, prin cuvânt la Sinodul cel dintâi ai preaslăvit și în exil l-ai mărturisit; chinurile cu slavă răbdându-le, Eustathie, Părinte Cuvioase, pe Hristos, Dumnezeu, roagă-L să ne dăruiască mare milă.

sinod-ec

Sursa: //www.pemptousia.ro/

Se încarcă....

Pe același subiect

EPISCOPUL DAMASCHIN CORAVU – DE VREDNICĂ POMENIRE!- DESPRE ROLUL EPISCOPULUI. CUVÂNT ÎMPOTRIVA GLOBALIZĂRII ŞI A ECUMENISMULUI SINCRETIST, CARE LA VREMEA ÎNTRONIZĂRII SALE (25 MARTIE 2000) A STÂRNIT REACŢII.

Orthodoxia

CANON DE RUGĂCIUNE LA PRAZNICUL BUNEI VESTIRI (25 martie)

Orthodoxia

24 martie: Pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Zaharia, cel din Schetis (Schit), în Egipt

Orthodoxia

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Acept detalii