Home Ortodoxie † Sfânta Cuvioasă Sofia (4 iunie)

† Sfânta Cuvioasă Sofia (4 iunie)

216
0

 Pravila

  Sfânta Cuvioasă Sofia din Tracia este serbată în calendarul ortodox pe data de 4 iunie. Datorită dragostei ei față de cei sărmani, ea este cinstită ca mamă a orfanilor și ajutătoare a celor săraci și aflați la necaz.

        

Viața pe scurt – Sfânta Cuvioasă Sofia (sinaxar)

    Sfânta Cuvioasă Sofia este insuficient cunoscută, sfânta a trăit în secolul al VI-lea, în regiunea Traciei din Imperiul Bizantin, foarte aproape de țara noastră, ea s-a născut în Aenus, Rhodope. A avut șase copii și chiar dacă era ocupată cu creșterea acestora și datoriile acestei lumi, a ținut poruncile Domnului și a trăit o viață plină de virtute.

    După ce i-au murit copiii, a devenit mamă pentru orfani și a ajutat pe văduve. Sfânta Cuvioasă Sofia și-a vândut avuțiile și a dat banii săracilor. Bunătatea ei a ajuns cunoscută în toată regiunea. A dus o viață de austeritate, hrănindu-se doar cu pâine și apă. Avea neîncetat pe buze psalmii regelui profet David și lacrimi curgeau fără încetare din ochii ei. Prefera să se lipsească pe sine de cele necesare, decât să lase pe un sărac să plece din casa ei cu mâinile goale.

    Prin smerenia ei și dragostea față de săraci, Dumnezeu a binecuvântat-o în felul următor. În casa ei era un ulcior cu vin, pe care îl păstra pentru săraci. (Trebuie să menționăm faptul că vinul, în acea perioadă istorică, era mai întâi un mijloc terapeutic, un medicament și apoi o băutură alcoolică.) Ea a remarcat că oricât ar fi luat din ulcior acesta rămânea plin. Dar imediat ce a povestit cuiva despre această minune și a slăvit pe Dumnezeu, ulciorul s-a golit. Sfânta Cuvioasă Sofia s-a întristat, crezând că vinul s-a sfârșit din cauza caracterului său nedemn. De aceea, a sporit nevoințele sale ascetice, până la a-și pune în pericol sănătatea.

    Simțindu-și sfârșitul aproape, ea a primit tunderea în monahism. Sfânta Cuvioasă Sofia a adormit întru Domnul la vârsta de 55 de ani. Ea mai este cinstită ca mamă a orfanilor.

    Surse: Doxologia, doxologia.ro

    This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg    

Etimologia / semnificația numelui Sofia – Sofian

    În primul rând „La mulți ani!“ tuturor celor care poartă numele Sfintei Cuvioase Sofia!

    SOFIA – este un nume de fata care vine din greaca Σοφία (Sophía) și înseamna „ințelepciunea”. Semnificația numelui Sofia este speciala și în ziua de azi acest nume se bucura de un real succes fiind printre cele mai des întâlnite nume de fete.

    Întâlnit cu precădere în epoca bizantină, când a fost purtat de soțiile împăraților bizantini Iustin și Iustinian, Sofia este folosit astăzi de aproape toate popoarele europene. Etimologic se crede ca Sofia deriva din cuvântul grec sophie care înseamna ințelepciune.

    Pentru acest lucru pledează și faptul ca atât celebrul monument din Constantinopol (biserica imperială construită de împăratul Iustinian, o bijuterie arhitecturala a artei murale bizantine, care este considerată pe drept cuvânt cea mai frumoasă și impunătoare din Constantinopol), cât și biserica după care a fost denumita capitala Bulgariei, la origine trebuia să celebreze ideea de “ințelepciune divină”, una dintre conceptele de baza ale doctrinei creștine.

    Strămoșii noștri, au început să o folosească în mod activ în vremurile de popularizare a creștinismului. Sensul literal al numelui Sofia este “cunoașterea”, “înțeleptul”. Treptat, numele antic grecesc Sophia, stabilit în Europa de Est, a dobândit o nouă formă de formă, Sophia.

    În limba română, numele a intrat atât pe filiera slavonă, cât și pe filiera greacă, dar a dat o serie de hipocoristice frecvente și specifice limbii romane. Sofia este un prenume întâlnit chiar în primele documente ale cancelariei lui Ștefan cel Mare, unde numele apare înregistrat în forma sa masculina de Sofian, Sofianu, dar și Sofiana, Sofie, Sofita, Sofi, Sofiica, Sohiia sau Soia.

    Alte forme ale numelui Sofia    Se întâlnesc, de asemenea, o serie întreaga de derivate ale numelui, care sunt astăzi întâlnite îndeosebi ca nume de familie: Sofineti, Sofiu, Sofletea, Sofianu, Sosia, Fita, Fica, Fia și multe altele.

    Personalități care au purtat acest nume    

  • Sofia a Suediei (1547-1611), ducesa de Saxa-Lauenburg;- Sofia de Hanovra (1630-1714), mama regelui George I al Marii Britanii;
  • Sofia Dorothea de Celle (1666-1726), soția regelui George I al Marii Britanii;
  • Sofia Dorothea de Hanovra (1687-1757), soția regelui Frederick William I al Prusiei;
  • Sofia Magdalena at Danemarcei (1746-1813), soția regelui Gustav al III-lea al Suediei;
  • Sofia Wilhelmina a Suediei (1801-1865), Mare Ducesa de Baden;
  • Printesa Sofia de Bavaria (1805-1872), soția Arhiducelui Francisc al Austriei;
  • Sofia de Nassau (1836-1913), soția regelui Oscar al II-lea al Suediei;
  • Arhiducesa Sofia a Austriei (1855-1857), fiica împăratului.

    Astăzi, tot mai mulți oameni sunt interesați de semnificația și originea numelui Sophia pentru o fată. Acest lucru se explică prin faptul că un mare număr de celebrități care dețin acest nume frumos au apărut la televizor, de exemplu, Sofia Rotaru, Sofia Kovalevskaya, Sofie Loren.

    Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Sofia?    Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 6 mai când este serbară Sfânta Cuvioasă Sofia, asceta din Kleisoura.

    This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg    

Icoana Sfintei Cuvioase Sofia

    Dionisie din Furna în „Erminia picturii bizantine” nu ne furnizează detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfânta Cuvioasă Sofia.

    Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Dionisie din Furna – Erminia picturii bizantine

    This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg    

Viața completă – Sfânta Cuvioasă Sofia (Viețile Sfinților)

    Sfânta noastră Maică Sofia a fost fiica unor părinți evlavioși și nobili din vechia provincie Amios. Fiind o fecioară plăcută la înfățișare și educată, părinții, când a împlinit vârsta, i-au pregătit căsătoria. Alături de soțul ei credincios, Sofia a avut 6 copii. Deși trăi în mijlocul tulburărilor și grijilor lumești, ea nu era iubitoarea lumii, căutând pe celelalte din afara ei. Purtarea sa dezvăluia că grijile zilnice nu trebuie să împiedice dorința de a plăcea lui Dumnezeu. Fiecare poate să împlinească poruncile și să săvârșească fapte și virtuți plăcute lui Domnului. Precum o albină, ea nu a încetat vreodată să adune virtuți din dumnezeieștile grădini. Fericita femeie nu a lipsit niciodată de la slujbele bisericii. Casa ei era un altar de tămâie unde săvârșea în timpul nopții privegheri în rugăciune.

    Însă, copii și soțul aveau să îi moară din cauza unei ciume. Cea care era de admirat prin iubirea sa, Sofia, nu s-a lăsat înfrântă, ci a împletit asceza cu virtutea creștină. A devenit mama orfanilor și slujea cu râvnă văduvelor. Casa ei, odată goală, a devenit rai pentru cei săraci și fără adăpost, pe care îi slujea cu prisosință. Vreme de douăzeci de ani, ea a adoptat mai mult de o sută de copii, pe care i-a crescut în iubirea și frica de Dumnezeu. Preferând mai mult să dea decât să primească, ea își împărțea prisosul cu cei săraci și nevoiași. Milosteniile le făcea întotdeauna cu generozitate si bucurie. Cea de trei ori fericită considera a fi un lucru mai bun a se lipsi pe sine decât a lăsa pe săraci să plece de la ușa sa fără nimic în mână. Viața i-a fost ascetică. Mereu avea pe buzele sale Psalmii lui David și niciodată nu și-a neglijat pravila de rugăciune. Mâncarea sa consta din pâine uscată și apă de băut. În duhul său plin de smerenie și modestie se considera pe sine ultimul om vrednic de cinste.

    Folare-Separare    s

    Datorită vieții sale plăcute lui Dumnezeu, Sofia a fost învrednicită de următoarea uluitoare minune. Sfânta femeie, având îndeosebi darul primirii de străini (ospitalitatea), avea un ulciorul plin cu vin din care servea săracilor. Indiferent cât de mult vin turna Sofia celor săraci, ulciorul rămânea plin. Cucernica Sofia nu a dezvăluit această minune nimănui. Însă, într-o bună zi, ea dorind să facă cunoscută această minune a lui Dumnezeu și a dezvăluit-o unei rudenii. După ce a făcut aceasta, a observat că vasul nu s-a mai umplut, ci se golea pe măsura turnării vinului. Această urmare a întristat-o profund pe Sofia. A cugetat întru sine că se afla nevrednică de darul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, dârza Sofia nu s-a descurajat; și-a pus noi măsuri de nevoință prin străduințe ascetice deosebite. Cu toate acestea, după ce și-a mortificat trupul prin nevoință, postirea și disciplina strictă, a început să aibă dificultăți de respirație.

    Râvnitoare și recunoscătoare până la sfârșit, Sofia a continuat să ia asupra sa alte responsabilități, neîngăduind vreodată ca plăcerile lumești să o abată din calea spre virtute. Anii săi de trudă austeră și de nevoință umanitară pentru Domnul au fost treizeci și patru. Cu un an înainte de adormirea sa în Domnul, s-a călugărit la vârsta de cincizeci și trei de ani. Pomenirea sa înflorește în rândul celor pe care îi ajută, căci locul ei în oștile cerești nu este neînsemnat. Viața și lucrările sale oferă cu prisosință folos duhovnicesc celor care doresc să îi urmeze exemplul.

    Folare-Separare    Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Viețile Sfinților pe tot anul.

    This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg    

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi – 4 mai

          În această lună, în ziua a patra, pomenirea celui între sfinți Părintelui nostru Mitrofan, primul patriarh de Constantinopol;Tot în această zi, pomenirea Cuvioasei Maicii noastre Sofia cea din Tracia, care a viețuit sihăstrește și cu cuvioșie;Tot în această zi, pomenirea Sfântului Cuviosului Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagriei, care, fiind în sac băgat și în mare aruncat, s-a săvârșit;Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Alonie, care cu pace s-a săvârșit;Tot în această zi, pomenirea Sfintelor Maria și Marta, surorile lui Lazăr, care cu pace s-au săvârșit.

    

Calendar Ortodox – Sfinții de mâine – 5 mai

    s

    În această lună, în ziua a cincea, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Dorotei, episcopul Tirului.Tot în această zi, pomenirea izbăvirii celei ce cu iubirea de oameni a venit asupra noastră în înfricoșătoarea groază și nevoie de răpire de către barbari; căci pe dreptate era să fim robiți de ei, și să cădem în ucidere de sabie, însă Domnul cel îndurător și de oameni iubitor, pentru milostivirile milei Sale, în afară de orice nădejde ne-a izbăvit;Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici: Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu și Pamvon;Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Hristofor cel din Roma, care cu pace s-a săvârșit;Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Conon cel din Roma, care, fiind în mare aruncat, s-a săvârșit;Tot în această zi, pomenirea Sfântului nou-Mucenic Marcu cel ce din Hios s-a nevoit la anul 1801.

    This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg    Sursă: pravila.ro

    Facebook

    Floare Final    Pe Sfânta Cuvioasă Sofia să o rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfântă Cuvioasă Sofia roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale ei sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

 Postarea originală este aceasta † Sfânta Cuvioasă Sofia </br>(4 iunie) scrisă de Urdă Mihai

 
 
Preluat de pe: Pravila.ro

Previous articleEvanghelia zilei (Ioan 10, 17-28)
Next articlePsalmul 50 – glas 6