Home Ortodoxie 100 de ani de la nașterea Părintelui Iosif Vatopedinul și 12 ani...

100 de ani de la nașterea Părintelui Iosif Vatopedinul și 12 ani de la trecerea sa la cele veşnice. Cuvinte lămurite în Duh ale ucenicului Sf. Iosif Isihastul

144
0

       Au trecut 100 de ani de la nașterea Părintelui Iosif Vatopedinul și 12 ani  de la moartea sa. Unul dintre cei mai iubiți duhovnici din Sfântul Munte,  părintele Iosif a adormit întru Domnul, chiar de ziua lui, la 1 iulie  2009. 

     Pe site-ul Mănăstirii Vatoped se relatează o minune petrecută imediat după  trecerea sa în veşnicie:  a zâmbit la mai mult de 45 de minute după moartea sa. 

      „Imediat după moartea lui, gura bătrânului Iosif a rămas deschisă pentru o  perioadă de timp și în ciuda tuturor eforturilor, călugării prezenți nu au  reușit să închidă gura. Conform obiceiului athonit, trupul bătrânului a  fost înfășurat în mantia sa de monah care a a fost mai apoi cusută”. 

      „În conformitate cu îndrumările starețului Efrem, după un timp, corpul a  fost așezat pe un catafalc și o gaură a fost tăiată în mantie pentru a  expune fața părintelui și o alta pentru a expune mâna dreaptă pentru  cinstire”. 

      „Spre uimirea tuturor, gura bătrânului Iosif nu numai că s-a închis, dar  fața lui strălucea, acum, în mod minunat cu un zâmbet! Nu numai buzele  lui, dar și ochii și obrajii au revenit la culoarea naturală, vie!”, se menţionează pe  ro.asceticexperience.com.          Părintele Iosif s-a născut în 1 Iulie 1921 în grădina Mănăstirii  Sfinţilor Doctori fără de arginţi din Giolos (Cipru), atunci când pe mama sa,  însărcinată în 7 luni şi venită la slujba de hram, au apucat-o durerile  facerii. 

    Înainte să intre în monahism a purtat numele de Socratis. În Sfântul  Munte a venit în 1946, la vârsta de 25 de ani, fiind unul dintre puţinii  ucenici ai Sfântului Iosif Isihastul (Spileotul). 

    L-a urmat pe Sfântul Iosif la Chilia Nea Skiti, unde a rămas până în anul  1988 când s-a stabilit la Mănăstirea Vatoped. 

        Până în 1990 s-a ocupat de conducerea duhovnicească a Mănăstirii Vatoped,  apoi stăreţia a fost preluată de unul din ucenicii săi, monahulul Efrem. 

          Ca o pronie de sus, monahul Iosif Vatopedinul a plecat la Domnul la data de  1 iulie 2009, când a împlinit exact 88 de ani. 

           
 
 
Preluat de pe: Român ortodox în Franța

Previous articleNu ești copac! Mută-te!
Next articleEvanghelia zilei (Matei 9, 14–17)