Home Ortodoxie Părintele Paisie Aghioritul și glumele

Părintele Paisie Aghioritul și glumele

69
0

   Era plăcută discuția cu părintele Paisie. Deși nu avea multă școală și învățătură lumească, comunica foarte bine cu oamenii. Cuvântul lui de multe ori conținea glume, care totodată erau și didactice.

      Într-o zi, părintele se afla în curtea chiliei lui și se îngrijea de mica sa grădină. Era dimineață și nu apăruse încă niciun vizitator. Spunea în șoaptă: „Slavă Ție, Dumnezeule” și se simțea ca și când s-ar fi aflat în liniștea raiului. Nu-l durea nimic, nu-l deranjau vizitatorii cu duh lumesc și avea conștiința împăcată. Însă după cum se întâmpla deseori, la un moment dat s-au auzit primii pași și primele gâfâieli. La gardul de sârmă a ajuns un tânăr cu părul lung, care-i cădea pe umeri. Părintele, când l-a văzut, s-a dus la poartă și i-a deschis. Tânărul l-a salutat cu entuziasm și l-a privit cu interes. Aceluia i-a zis:

    – Ce faci, fiule? Te așteptam să vii.

    Tânărul a fost surprins, fiindcă pentru prima oară venea in Sfântul Munte și pentru prima oară îl vedea pe părinte.

    – De ce mă așteptai? Vrei să te ajut la ceva, părinte?

    – Da fiule, vreau să-mi dai puțin din părul tău!

      – Părinte, pentru ce-l vrei, ce să faci cu el?

    Iar părintele, zâmbind. i-a răspuns:

    – Știi, am făgăduit că voi face o minune unui om chel și sărmanul, așteaptă cu nerăbdare.Tânărul a înțeles sensul pe care-l ascundea gluma părintelui și a arătat multă dispoziție de a-l asculta. L-a întrebat desigur și despre problemele contemporane pe care le întâmpină oamenii prin găurile din straturile de ozon și părintele i-a zis:

    – Trebuie să avem puțină răbdare până ce vor merge acolo sus oamenii de știință și cu cinci kilograme de mortar vor astupa găurile! Cred că oamenii vor înțelege că prin acțiunile lor distrug lucrările armonioase și bune ale lui Dumnezeu. Trebuie să ne rugăm ca aceste găuri periculoase să se acopere

    Tânărul a plecat de la chilie folosindu-se mult și fiind hotărât să-i dea… părul său lung părintelui.

    Dionisie Tatsis; Povestiri despre părintele Paisie

        

Continue Reading

   
 
 
Preluat de pe: Cuvant de folos

Previous articleIubirea, ura și iertarea. Efectele asupra organismului.
Next articleEvanghelia zilei (Matei 23, 13-22)